Resepi Dalca Kg Pisang untuk 100 orang makan.
Parpu 2 kilo Direbus dicampur minyak kelapa secukupnya.
Bahan tumisan
Daging lembu 8 kilo Dipoton setiap 900gm 12 ketul
Tulang 2 kilo
Rempah 250gm 4 kampit
Minyak kelapa 1/2 kampit. Secukup rasa tumis.
Minyak sapi 1 tin kecil
Bawang Besar 1 kilo.
Bawang Putih Rm. 2.00
Halia Rm. 2.00
Daun sup Rm.1.00
Daun Bawang Rm. 1.00
Daun Pudina Rm.1.00
Daun Ketumba Rm.1.00
Bunga cengkih Rm. 2.00
Bunga lawang Rm. 1.00
Jintan manis Rm. 1.00
Jintan putih Rm. 1.00
Kulit kayu manis Rm. 1.00
Buah pala Rm. 1.00
Buah pelage Rm. 2.00
Kas kas Rm. 3.50
Selepas tumisan kekuningan air sekadar megempukkan daging. Kemudian masukkan
Ubi Kentang 6 kilo
Terung Bulat 4 kilo
Kacang buncis 4 kilo
Cabai Muda ½ kilo
Tomato 1 kilo
Garam kasar 1 kilo secuknya
Asam Jawa 1 kampit secukupnya
Parpu 2 kilo Direbus dicampur minyak kelapa secukupnya.
Bahan tumisan
Daging lembu 8 kilo Dipoton setiap 900gm 12 ketul
Tulang 2 kilo
Rempah 250gm 4 kampit
Minyak kelapa 1/2 kampit. Secukup rasa tumis.
Minyak sapi 1 tin kecil
Bawang Besar 1 kilo.
Bawang Putih Rm. 2.00
Halia Rm. 2.00
Daun sup Rm.1.00
Daun Bawang Rm. 1.00
Daun Pudina Rm.1.00
Daun Ketumba Rm.1.00
Bunga cengkih Rm. 2.00
Bunga lawang Rm. 1.00
Jintan manis Rm. 1.00
Jintan putih Rm. 1.00
Kulit kayu manis Rm. 1.00
Buah pala Rm. 1.00
Buah pelage Rm. 2.00
Kas kas Rm. 3.50
Selepas tumisan kekuningan air sekadar megempukkan daging. Kemudian masukkan
Ubi Kentang 6 kilo
Terung Bulat 4 kilo
Kacang buncis 4 kilo
Cabai Muda ½ kilo
Tomato 1 kilo
Garam kasar 1 kilo secuknya
Asam Jawa 1 kampit secukupnya
0 comments:
Post a Comment