Monday, July 22, 2013

Resepi Gulai Dalca Kampung Pisang

Resepi Dalca Kg Pisang untuk 100 orang makan.

Parpu 2 kilo Direbus dicampur minyak kelapa secukupnya.

Bahan tumisan

Daging lembu 8 kilo Dipoton setiap 900gm 12 ketul
Tulang 2 kilo
Rempah 250gm 4 kampit
Minyak kelapa 1/2 kampit. Secukup rasa tumis.
Minyak sapi 1 tin kecil
Bawang Besar 1 kilo.
Bawang Putih Rm. 2.00
Halia Rm. 2.00
Daun sup Rm.1.00
Daun Bawang Rm. 1.00
Daun Pudina Rm.1.00
Daun Ketumba Rm.1.00
Bunga cengkih Rm. 2.00
Bunga lawang Rm. 1.00
Jintan manis Rm. 1.00
Jintan putih Rm. 1.00
Kulit kayu manis Rm. 1.00
Buah pala Rm. 1.00
Buah pelage Rm. 2.00
Kas kas Rm. 3.50

Selepas tumisan kekuningan air sekadar megempukkan daging. Kemudian masukkan

Ubi Kentang 6 kilo
Terung Bulat 4 kilo
Kacang buncis 4 kilo
Cabai Muda ½ kilo
Tomato 1 kilo

Garam kasar 1 kilo secuknya
Asam Jawa 1 kampit secukupnya

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More